Var finns radon? Radon finns i mer eller mindre höga halter i alla hus och finns överallt runt omkring oss. I marken, luften och vattnet. Det ändå sättet att upptäcka radon är att mäta.
Radon är en osynlig, luktfri och färglös gas som är radioaktiv som mäts i enheten becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). I inomhusluft är det hälsofarligt och är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.
I Sverige uppskattas runt 400 000 bostäder ha för höga halter än de gränsvärden som gäller. I bostäder kan den radioaktiva gasen komma från tre olika källor:
- Från marken.
- Från byggnadsmaterialet
- Från dricksvattnet, speciellt i vatten från bergborrade brunnar.

Mäta radon
För att få ett tillförlitligt resultat bör en radonmätning i bostaden ske under eldningssäsongen som pågår från oktober till och med april. Mätperioden bör vara minst två månader. Det finns flera olika sätt att mäta på. Den vanligaste metoden är att använda en speciell mätdosa. Att mäta är enkelt att göra själv. Mätdosor kan beställas från ackrediterade företag och mätlaboratorium som är specialiserade på radon.
Besiktning
Om en radonmätning visar förhöjda halter ska det självklart åtgärdas. Men innan dess krävs det att man undersöker varifrån radongasen kommer. Då behöver en besiktningsman komma hem till dig och utföra en radonbesiktning för att undersöka radonhalterna på plats.